lauantai 13. tammikuuta 2024

Vihdoinkin valmis

 


Aurinkoista tammikuista viikonloppua! Pakkassäässä mennään, vaikka onneksi kylmyys on jonkun verran hellittänyt kuukauden alun lukemista. Koska talvi pitää meitä edelleen tiukassa otteessaan, villaisten neuleiden neulominen on tuntunut hyvinkin luontevalta ajankululta viime viikkoina. Tosin, ja rehellisesti sanottuna, minähän neulon nimenomaan kesähelteellä tummasta villalangasta ulkona (kun muuten ei oikein hyvin näe). Ja toki muutenkin, en oikein muita kuin villa(sekoite)neuleita osaakaan neuloa. Muista langoista sitten virkkaan ;)

Minulla on kaksi perinteistä isohkoa kahvallista pajukoria käsityökoreina ja niistä toisen vakiosijoituspaikka on olohuoneessa ikkunaa lähinnä olevan nojatuolin vieressä. Toinen on sitten enemmän kuljeskelevaa sorttia ja siirtyy mukanani minne minäkin, jos sillä päällä olen. Mutta se "ongelma" molemmissa on, että ne "keräävät" uumeniinsa pieniin pussukoihin tai jopa ihan irralleen, keskeneräisiä käsitöitä, aloitettuja lankakeriä sekä "kadonneita" virkkuukoukkuja ja puikkoja. Kummallista... Tunnistaako teistä joku vastaavaa ilmiötä?

Ja kun kori alkaa olla niin täynnä, että en sieltä enää mitään löydä, nostan korin/korit eteeni pöydälle tai sohvalle ja alan nostella sieltä sekä aloittamista vaille valmiita että oikeasti lähes valmiita (tai ainakin puoliväliin tehtyjä) käsitöitä.

Yhdellä tällaisella löytöretkellä löysin toisen korin pohjalta pienessä muovipussissa olevan harmaan huivin alun. Olin aloittanut sen muistaakseni pari vuotta sitten syksyllä. Alussa se eteni nopeasti, mutta sitten jostain syystä jäi jumittamaan. Viime talvena tein siihen muutaman kierroksen, mutta taas se jäi. Luulen, että jumitus johtui ehkä siitä, että huiville ei ole minkäänlaista ohjetta, vaan aloin tekemään sitä ihan summittaisesti. Muistan, että suunnittelin silloin laativani sille ihan oman ohjeenkin. Pitkän etsinnän jälkeen löysinkin yhdestä muistivihostani aloitettua suunnitelmaa. Mutta se oli (tietenkin) jäänyt kesken, enkä muistanut, miten olin ajatellut kavennukset ja levennykset, kuvioista puhumattakaan. Siksipä tällä korin uumeniin suuntautuvalla retkelläni päätin ottaa keskeneräisen tekeleen esille ja tutkia sitä tarkemmin. Pääsin lopulta suurin piirtein kärryille, mitä olin ajatellut ja päätin, että nyt teen sen vihdoin valmiiksi. Niinpä vuoden vaihtuessa muutamana lomapäivänä neuloin huiviin epämääräisiä reikäkuvioita entisten jatkoksi ja langan loputtua loppui huivin tekeminenkin. Eli valmista tuli vihdoinkin 🤍


Langan vyöte oli hävinnyt, mutta muistelen, että se on Novitan Lumous-lankaa. Googlettamalla selvisi koostumuskin, eli siinä on 44% akryyliä, 26% polyamidia, 15% merinovillaa ja 15% alpakkaa. Neuloin sitä 4 mm pitkillä pyöröpuikoilla. Olin tuota lankaa joskus tilannut Novitalta kolme kerää ihan kokeeksi ja yhdestä kerästä tehnyt lyhyet kämmekkäät, joista ei tullut hyvät. Mutta vaikka lanka pehmeää ja kevyttä onkin, en pidä sitä mitenkään helppona tai mukavana neuloa; esimerkiksi virheiden korjaaminen purkamalla on hyvin hankalaa, koska lanka ei helposti purkaudu. Siinä ehkä toinen syy jumille. Kokonaisuudessaan huiviin meni lankaa noin vajaa 100 g eli se on hyvin kevyt ja kooltaan ihan sopivan kokoinen takin kaveriksi kaulaan kiedottavaksi. Toki, jos lankaa olisi ollut vähän enemmän, olisin kyllä tehnyt huivista hieman pidemmään, mutta en paljoa. Kostutuksen ja hyvin kevyen pingottamisen jäljiltä huivin muoto tuli vielä paremmin esille ja se myös ikäänkuin kasvoi samalla.

Yhtenä tammikuun alun pakkaspäivänä kävin sitten pihalla ottamassa huivista kuvia. Pihakuusen oksille jäätynyt raskas lumikerros oli niin kova, että kevyt metallihenkari huiveineen pysyi kiinni lumessa. En nimittäin saanut ripustettua henkaria oksaan kovan lumen takia. Vaikka päivä oli periaatteessa aurinkoinen ja taivas selkeä, eivät matalta keskelläkin päivää paistaneen auringon säteet ulottuneet maahan asti eli kuusen alaoksille ja huiviin, joten varjoisia tuli kuvistakin. Mutta kyllä niistä saa sen verran selvää, että saa huivista käsityksen, mutta ei näe kaikkia niitä lukemattomia neulontavirheitä, joita se pitää sisällään :)

🤍

Tällaista tällä kertaa. Todeta täytyy, että olen tyytyväinen, kun käsityökorissa on yksi keskeneräinen ikuisuusprojekti vähemmän :)

🤍

Kaunista talven jatkoa Sinulle ❄️

🤍20 kommenttia:

 1. Hempeä huivi, joka valmistui ihan "hatusta vetämällä" :) Mukavaa saada valmiiksi pitkään keskeneräisiksi jääneitä töitä. Melkoinen saavutus! Ja melkoinen oli myös tuo lumikorppa, jos kerran henkarikaan ei siihen pystynyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tämän valmistuminen oli itselleni sellainen työvoitto, että et uskokaan :) Mukavaa talvisen viikonlopun jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Kaunis huivi. Tykkään kovasti värimaailmastasi.

  VastaaPoista
 3. Kauniit värit huivissasi. Aina tuntuu hyvältä kun saa jonkin käsityön valmiiksi. Vuosien varrella itselläni on jäänyt kesken useitakin, mutta nykyään pyrin tekemään valmiiksi vaikka kuinka ottaisi vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Tästä väriyhdistelmästä tuli yllättävän kiva🤍 Kuulostaa hyvältä, että pyrit tekemään valmiiksi jo aloitetun, etkä jätä roikkumaan. Minulla on "kehitys" kulkenut juuri päinvastaiseen suuntaan - koko ajan ja vuosi vuodelta yhä enemmän jää keskeneräisiksi ennen kuin aloitan uutta, mutta ainakin toistaiseksi olen valtaosan saattanut valmiiksi sitten aikanaan.

   Poista
 4. Kaunis huivi ja niin ihanien värien kera.
  Hienot kuvat pihakuusen oksalta.
  Talvisia hetkiä sinunkin viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Lunta on nyt taas riittämiin❄️ Mukavaa talvista viikonloppua😊

   Poista
 5. Ulrika50v.blogspot.com13. tammikuuta 2024 klo 11.50

  Just samat "ongelmat" monta työtä kerralla ja puikkoja etsin 3 eri paikasta . Ja mites sattuikaan huivi mullakin kesken ja odottaa vain päätöstä 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että löytyi kohtalotoveri 😊 Sen vaan sanon, että kun vihdoin saa sen viimeisen langanpään pääteltyä, niin kyllä olo on euforinen - minä tein sen🤍

   Poista
 6. Kiva että huivi tuli valmiiksi, se on kaunis! Tuttu tunne tuo keskeneräisten kori. Laitoin keskeneräiset yhteen pieneen laatikkoon ja sinnehän ne uppoutuvat eikä edes alimmaisia löydä :D Otin myös itse yhden keskeneräishuivin työn alle viime vuodelta, josko se tulisi jopa tammikuussa valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Tänäänkin olen viimeistellyt keskeneräisteän korissa olevia neuleita. Tavoitteena saada ne tehtyä ennen kevättä. Saapa nähdä onnistuuko :) Pidetään peukkua, että saat sinäkin keskeneräisen huivin valmiiksi💗

   Poista
 7. Hieno huivi tuli ja kiva, että sait valmiiksi. Näyttää olevan sinulle mieleistä värimaailmaa.
  Pitäisikin tarttua johonkin noista ikuisuus-ufoista, jos niistä edes yhden veisi loppuun saakka - tai sitten purkaisi kokonaan. Siinäpä haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Tykkään kyllä tästä värimaailmasta, vaikka tuota punertavaa ei alunperin ollutkaan tarkoitus laittaa huiviin, mutta muuten lanka ei olisi riittänyt.
   Siinäpä sitä pähkäiltävää onkin, että jatkaako joku kesken jäänyt työ valmiiksi vai purkaisi kokonaan. Molempia olen tehnyt ja joskus se on kannattanut ja joskus ei :)

   Poista
 8. Tosi kaunis huivi, soman värinen. Oli onni, että se löytyi lankakoristasi ja valmistui. Huivi on varmaan juuri sopiva kaulahuiviksi takin alle tai päälle, kummin päin sitä sitten haluaakin käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Huivista tuli yllättävän sopivan kokoinenn nimenomaan takin kanssa pidetäväksi ja kaulaan kiedottavaksi, kun tosiaan mahtuu sekä alle että päälle💗

   Poista
 9. Tulipas kaunis huivi ja ihana tuo reikäkuvio. Tykkään myös väristä paljon.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍Tuo epämääräinen reikäkuvio keventää kivasti ja ennen kaikkea oli helppo tehdä ;) Mutta totuuden nimessä pitää sanoa, että jälkikäteen ajateltuna olisi ollut ehkä järkevä sommitella siihen jotain kunnollista pitsikuviota :)

   Poista
 10. Kyllä, tunnistan ongelman; löytyy sekä kaksi pursuavaa käsityökoria että muita paikkoja, joissa on keskeneräisiä. Mutta ihanan huivin sait valmiiksi👍❤️t. Irkku

  VastaaPoista

Viestit lämmittävät aina mieltä, joten kerrothan käynnistäsi kommentilla.