perjantai 5. heinäkuuta 2024

Nilkkatossuja

 


Olen nyt paremman puutteessa selaillut täältä blogistani luonnostilaan jääneita posatuksia. Osa niistä on vain unohtunut, osaan en ole jaksanut lähteä miettimään alkuperäisen ajatuksen mukaista tekstiä ja kuvitusta. Tämä postaus kuitenkin oli jäänyt luonnokseksi ihan silkassa vahingossa. Olen tämän aloittanut loppukesästä 2022 ja ajattelen nyt, että jätän tähän alkuperäisen tekstin aloituksen ihan sellaisenaan ja jatkan siitä sitten eteenpäin 😊

2022: Keskikesällä tulin neuloneeksi parit tossumalliset sukat, joita nimitän nilkkatossuiksi. Ihastuin tällaisiin tossumallisiin yksinkertaisiin sukkasiin, kun neuloin reilu vuosi sitten lahjaksi saamastani Novitan Kaikkien aikojen villasukat -kirjasta Naisen tossukat. Lankana käytin silloin sukkalankana huonosti kestävää sekoitelankaa, joten sukat kuluivat puhki samana kesänä. 

Tämän kesän nilkkatossut sen sijaan on neulottu sekä Novitan 7 veljestä että Nalle -langasta.  2024: No niin. Tuon verran olin saanut silloin vaan kirjoitettua ja kuvat laitettua valmiiksi. Jatkanpa sitten reaaliajassa. Kaivelin vielä vuoden 2021 kuvista kuvan (alla) niistä ihan alkuperäisistä tossukoista, jotka on tosiaan muistaakseni tehty Novitan ohjeen mukaan. Tuo lanka oli 7 veljestä langan paksuista, mutta muuten veltompaa ja tossukoista tuli tosiaan väljät ja heikosti kestävät.
Novitan ohjetta mukaellen tein sitten nämä harmaat nilkkatossut. Silmukoita on 52, kuten alkuperäisessäkin ohjeessa. Tein näistä kuitenkin lyhyemmät ja käytin jalkapöydän päällä toisaalta poimimaani kuviota.

Jos kantapään neulomisen kokee haastavana, tässä siltä välttyy, sillä kantaosuus neulotaan tasona edestakaisin aina oikein -neuleena ja takasauma ommellaan lopuksi kiinni. Toki kanta ei ole mukavan pyöreä, mutta se muotoutuu jalan alla saman tien sopivaksi, joten "kantikas" muoto ei käytännössä haittaa. 

Aina oikein neulos on suhteellisen joustavaa, joten siksipä minun mielipiteeni on,  että kantaosan voi tehdä aavistuksen lyhyemmäksi, sillä tossukka venyy käytössä.  Kantaosan neulomisen jälkeen silmukat jaetaan neljälle puikolle ja neule yhdistetään suljetuksi ja neulotaan jalkapöydän ja -pohjan osuus kuin normaali sukka.Näissä alla olevissa on sitten sovellettu enemmän. Idea on sama, mutta toteutus silmukamääriä ja kuviota myöten oma. Valitettavasti en enää yhtään muista silmukkamäärää tai muita oleellisia speksejä näistä. Lähtökohtaisesti silmukkamäärä on käsittääkseni hyvin pitkälle se sama, mikä kyseisen koon ns. normaalissakin sukassa eli näissä todennäköisimmin 56-58 silmukkaa.

Molemmat nilkkatossut ovat olleet minulla kovassa käytössä valmistumisensa jälkeen ja vielä viime kesänä. Nyt en enää muista, missä ne ovat. Todennäköisesti jossain lukemattomien muiden villasukkaparien joukossa eteisen kaapin laatikoissa. Pitääkin lähteä kaivelemaan sieltä.
Löydettyäni tämän postauksen luonnoksen, kävin hakemassa käsityöhyllystä tuon Novitan ohjekirjan ja etsin tossukoiden ohjeen. Nyt tiedän, mitä seuraavaksi aion tehdä 😊 Ja arvaat varmaan sinäkin - no, tossukat/nilkkatossut tietenkin! 

Pitää vielä pohtia, millaisen kuvion teen jalkapöydän päälle. Toisaalta ihan alkuperäinenkään kuvio ei ole yhtään hullumpi. Joskus on hyvä vaan mennä sieltä, missä aita on jo kaatunut. Siinä säästää itseään ja aivot lepäävät. Oma aikansa on sitten uuden suunnittelulle ja silmukoiden laskemisille.
Lyhyeen kesälomaani on vielä muutama viikko. Olen tottunut olemaan kesällä useiden viikkojen lomalla, joten tällainen lyhyt lomanen tuntuu huomattavan vähäiseltä. Mutta pääasia, että sentään on lomaa. 

Yritän tässä samalla pitää yllä kesämieltä ja valmistautua syksyyn. Se tuo muutoksia perhedynamiikkaan, kun kuopuskin muuttaa omilleen opiskelmaan. Lisäksi työtahti tulee pysymään kovana ja se vaatii kaikin puolin kestävyyttä ja sitä paljon puhuttua resilienssiä. Mitä sinulle kuuluu? Oletko käynyt matkoilla kotimaassa tai ulkomailla, mökkeiletkö tai hoidatko kotipuutarhaa tai -parveketta? Vai nautitko kaupungin sykkeestä ja vaikkapa torikahvitteluista?


 

Mukavaa kesäkuun loppua

Nautitaan kesästä!

t. Satu


16 kommenttia:

 1. Lyhyet tossukat ovat näinä aikoina just hyvät jalkaan! Kauniitkin ovat. Kyllä kai kesälläkin pitää villaista käyttää, minä ainakin :)
  Minä psyykkaan vielä resilienssiä kehiin kolmen päivän ajan. Sitten kesäloma! Ei mitään erityisiä suunnitelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Oikein sopivat ovat tosiaan kesäsuksiksi. Minullakin on villasukat jalassa kesät talvet - varren pituus ja langan paksuus vain vaihtelee💗

   Poista
 2. Molemmat tossukat ovat kauniit, kuin myös kuvaset. Oikein hyvää kesää (ja lomaa, kun se viimein osuu kohdalle) <3

  VastaaPoista
 3. Kiva näköisiä tossukoita. Minulla ei ole tossukoista käyttökokemusta, mutta veikkaan, että tossun pitää istua aika napakasti jalkaan, ettei se luiskahda pois. Kesällä tossut ovat varmaan kivat, eikä liian kuumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Olen samaa mieltä, että tuollaiset tossukat pysyvät jalassa parhaiten, kun ne on tehty suhteellisen napakoiksi. Neulehan joustaa aina, joten siksi ei kannata tehdä valmiiksi löysää.

   Poista
 4. Kivan näköiset tossut, varsinkin nuo valkoiset, joissa palmikko kiertää nilkan ympäri. Minun kesääni kuuluu lastenlasten hoitoa. Kun koululaiset lomailee ja vanhemmat käy töissä, niin mummulle riittää kysyntää ja perunoita saa nyt keitellä tavallista enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Itsekin tykästyin enemmän noihin vaaleisiin palmikkotossukoihin💗 Ihana olla lastenlasten kanssa 💗 mukavaa kesää teille!

   Poista
 5. Kauniita "tossukoita" olet tehnyt! Sopivaa kesäkäsityötä, mahtuu mukaa eikä paina liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊💗 Mukavan sopivan kokoinen jopa käsilaukkuun.

   Poista
 6. Suloisia ja ihanat palmikot molemmissa tossukoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊💗 Välillä tulee tarve tehdän vähän monipuolisempaa pintaneuletta ja välillä sitten vaan perustasaista, ehkä raidoitettuna 😊

   Poista
 7. Onpas hienoja ja niin helteeseen sopivia.

  VastaaPoista
 8. Sopisi sujauttaa vaikka morsiamen jalkoihin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Mistähän tähän morsian: 😊 Mutta mukavan "reikäiset" kesäsukat💗💗

   Poista

Viestit lämmittävät aina mieltä, joten kerrothan käynnistäsi kommentilla.