lauantai 27. tammikuuta 2024

Sittku - muttku


Sitten kun.... Mutta kun... 

Sittku on kesä... Sittku on olen laihempi... Sittku minulla on enemmän rahaa... Sittku lapset ovat isompia... Sittku olen siivonnut...Sittku en ole väsynyt... Sittku on aikaa... Sittku joulu on ohi, minä en syö suklaata... Sittku ja sittku - siitä seuraa mutta kun - muttku.

Muttku sitä suklaata vielä on... Muttku just nyt ei jaksa... Nyt olis hyvä hetki, muttku... Muttku lapset ovat vielä pieniä... Muttku lapset ovat jo niin isoja... Muttku minä olen tämmönen... Muttku täällä on niin sekaista... Muttku ei ole riittävästi rahaa... Muttku tuo on väärän värinen... 

Kuulostaako yhtään tutulta? Kuinka sietää keskeneräisyyttä? Sitä, että ei ole täydellinen, vaikka ehkä haluaisi. No, kun ikää tulee, tulee (useinmiten) myös enemmän ymmärrystä, että kaikki muuttuu koko ajan ja harvempi asia tulee koskaan täysin valmiiksi - ainakaan, jos puhutaan vähän epämääräisemmistä asioista kuin kahvin keittäminen tai sukan loppuun neulominen, mikä toki saattaa olla joskus pitkän tien takana sekin. 

Ihminen on harvemmin tyytyväinen juuri tähän hetkeen. Miksi? Minulla ei ole vastausta, vaikka tiedän, että asian tiimoilta on tehty tutkimuksia ja teeman ympärillä pyörii monenlaista valmennusta. Ajattelen kuitenkin, että asian avain on itse kunkin korvien välissä. Aina voidaan syyttää ympäristöä ja totuuden nimissä on sanottava, että tokihan sillä on vaikutusta. Usein paljonkin. Mutta silti, viime kädessä, jos joku voi asiaan vaikuttaa, se on yksilö itse. 

No, menemättä syvällisempiin - niihin ei nyt rahkeet riitä - mietin tuota sittku-muttku -kuviota, joka tuntuu ainakin itselläni olevan sisäänkirjoitettu toimintamalli. Arki kulkee, mutta muutosta ei tule, koska sittku-muttku. Ärsyttävää? On se. Jo nuo sanatkin itsessään ärsyttävät, kun niitä toistelee. 

Mutta kuinka usein sitä ihan rehellisesti sanottuna yllättääkään itsensä toistelemassa noita tai vastaavia, hakemassa tekosyitä tai niitä oikeita syitä, miksi joku asia ei onnistu, miksi sitä ei voi toteuttaa, mistä johtuu epäonnistuminen tai miksi joku asia on niin kuin se nyt on. 

Kuinka minä nauttisinkaan, jos osaisin elää hetkessä ja näkisin hopeareunuksen joka pilven reunassa, en murehtisi huomisesta tästä päivästä puhumattakaan. Enkä siitä, millainen olen tai en ole muiden mielestä, omasta mielestäni puhumattakaan.

Muttku - Niin, mutta kun en ole oppinut uskomaan kehuihin tai luottamaan, että osaan, vaikka osaankin ja olen kuitenkin tähän ikään mennessä huomannut, että kyllä ne asiat aina vaan jotenkin järjestyvät. Liekö syynä, että minun lapsuudessani ja nuoruudessani ei juuri kehuttu, että ei ylpistyisi. Mieluiten etsittiin kaikki heikkoudet, jotka nostettiin tikun nokkaan ja vahvuudet vaiettin kuoliaiksi.

Ehkäpä juuri tuo on osasyynä siihen, että en myöskään ole oppinut puhumaan itselleni kunnioittavasti, Ja se on asia, mitä yritän harjoitella. Ilman mitään muttia. 

Jospa sittku - muttku muuttuisi nytku tai Kyllä, koska 🌞🌷Nytku - Nyt kun nuo yllä olevissa kuvissa olevat suklaat on syötä ja puikoilla olleet pikkusukat neulottu (laitan kuvia niistä erikseen myöhemmin), on olo itse asiassa ihan tyytyväinen. Tyytyväinen siihen, että jotain pitkään kesken ollutta on valmistunut ja käsityökorista jälleen yksi keskeneräinen neule saatettu valmiiksi ennen kuin aloitin uuden. 

Nyt kun työelämässä puhaltaa navakka tuuli ja oma tieni vie kohti uutta, olo on sekä seesteinen että kaoottinen yhtä aikaa. Ajatukset poukkoilevat siellä täällä pakokauhusta kihelmöivään positiiviseen jännitykseen. Toistaiseksi olen sitä mieltä, että minä pystyn ja osaan. Ja toistaiseksi yritän pitää ne muttku-ajatukset poissa ihan tietoisesti ja puhua itselleni, välillä ihan peilistä silmiin katsomalla, että hyvin se menee, sinä monesta selvinnyt vahva nainen osaat ja pystyt 🤍 Kyllä!


Kauniita tammikuun lopun päiviä!

Uskotaan itseemme ilman muttia🌷18 kommenttia:

 1. Meillä on kotona sellainen espanjankielinen taulu muistuttamassa tästä hetkestä. Hetkeen keskittyminen on oma taito jota on pitänyt itsekin harjoitella mutta kyllä se sitten onnistuu. Keskeneräisten loppuunsaattaminen on aina iso ilo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin 🤍 Hetkessä eläminen on tärkeä taito, jonka opettelu taitaa olla ainakin itselläni elämänmittainen ponnistus :)🤍🤍

   Poista
 2. Maailman hienoimmat käsityöt ja kuvat... kyllä näistä pitää olla ylpeä ja iloinen. 😊🤗

  VastaaPoista
 3. Syvällisiä ja upeita mietteitä.
  Minäkin huomasi, että puhuin "pitäISI tehdä tuo asia, pitäISI käydä siellä, pitäISI nauttia elämästä..... ja päätin sitten vain jättää vanhempana ja viisaampana nuo ISI:t pois. Eikös olekin melkeinpä sama asia kuin mutku ja sitku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutkut, sitkut ja konditionaalit - samaan syssyynhän ne menevät. On todellista viisautta osata jättää ISI:t ja muut jossittelut minimiin 🤍🤍🤍

   Poista
 4. Jos äiti on suomen kielen kaunein sana, niin onkohan sittku yleisin. Välillä harmittaa, kun kaapeissa on niin paljon keskeneräisiä töitä, joita on tarkoitus tehdä valmiiksi sittku on aikaa/voimia/kiinnostusta jne. Toisaalta siinä vaiheessa onkin sitten tosi hienoa, kun saa jonkin kesken jääneen työn valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä luulen, että sittku on yleisin tai ainakin aika lähellä sitä ;) Mutta tosiaan, SITTEN KUN saa jotain pitkään kesken ollutta tehtyä loppuun, on huojennus ja tyytyväisyys yleensä ihan omaa luokkaansa :)

   Poista
 5. Olet uuden edessä. Se tuo uutta energiaa. Siirrä mutku-ajatukset sivuun ja astu avoimin mielin tulevaisuuteen. Varmasti pystyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin yritän tehdä. On vaan yllättävänkin vaikeaa saada käännettyä ajatuksia kunnolla, mutta eiköhän uuisi nopeasti imaise mukaansa :)

   Poista
 6. Voisin sanoa, että entisessä elämässäni olisivat sitkut ja mutkut tuntuneet tutuilta, joten tiedän kyllä mistä puhut, mutta nykyisessä elämässäni niillä ei ole enää sijaa. Tällä hetkellä voin sanoa eläväni hetkessä, on pakko, enkä mieti yhtään tulevaisuutta. En sano etteikö olisi unelmia, mutta enää ei ole väliksi, toteutuvatko ne; eivät siis estä tämän hetken onnellisuutta. Jos jotakin haluan, teen sen heti, jos pystyn. Haluan hyvin vähän, olen aika minimalistinen luonne, joten toiveet on helpompi toteuttaa. Toiveeni kun ovat näitä, että käyn kävelyllä heti kun pystyn, ei väliä mikä sää on. Ostan lankaa, vaikka tili tyhjenisi ja olen hyvin onnellinen. Olen myös oppinut, että asiat järjestyvät aina jotenkin, joten ei kannata murehtia asioita etukäteen. Miettii asiat läpi ja sitten antaa elämän mennä omalla painollaan. Tällä hetkellä voin sanoa, että minulla on kaikki mitä tarvitsen. Ei terveyttä, mutta ilman sitäkin voi elää täysipainoista elämää tässä ja nyt.❤️t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana, kun on sinut itsensä ja tyytyväinen tähän hetkeen. Elämä kantaa ❤️

   Poista
 7. Kyllä kuulostaakin tutuilta nuo sittku ja muttku ... !!

  VastaaPoista
 8. Nytku olet tässä ja ihan paras versio itsestäsi, mitä nyt näissä olosuhteissa voit toivoa, niin ylistä itseäsi. Kiitä. Anna tunnustusta. Jaa myötätuntoa.

  Anna itsellesi anteeksi ne asiat, joita itse tekemisissäsi harmittelet. Muista, ettei kukaan ei ole täydellinen - eikä se ole edes mahdollista.

  Tykätään itsestämme 💖

  VastaaPoista
 9. Hei Satu, oletko lopettanut blogin kirjoittamisen vai oletko vain pidemmällä tauolla ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Kiitos kysymästä 💗En ole lopettanut, mutta aika on mennyt kuin siivillä ja en ole oikein saanut aikaiseksi kirjoittaa tänne. Aloitin talvella uudessa työssä ja se tuntuu vievän kaiken ajan ja energian, joten on tuntunut, että on ote hukassa täällä blogimaailmassa. Mutta laitan kyllä pikapuoliin kuulumisia tännekin 🌞

   Poista

Viestit lämmittävät aina mieltä, joten kerrothan käynnistäsi kommentilla.