lauantai 5. maaliskuuta 2022

Äidin tekemät


Tuossa yksi päivä sain vihdoin aikaiseksi käydä läpi korkean kaapin eteisen korihyllyt, jotka ovat täynnä villasukkia, lapasia, pantoja ja pipoja. 
Syynä tähän odottamattomaan siivousintoon oli kokemus, että pesusta tulleet villasukat eivät mahdu minnekään. Niiden vapaat kolot olivat siis ihan tyystin kadonneet. 
No, inventaarion lopputuloksena päädyin heittämään roskiin vain (!) kahdet parhaimmat päivänsä jo aikaa sitten ohittaneet villasukat, 
yhden täysin muotonsa menettäneen baskerin, yhdet väärillä mittasuhteilla tehdyt venyneet lapaset ja yhden pörrölangasta joskus "vuonna yks ja kaks" 
neulotun ylisuuren pipon.  Ja samalla kun tuli hieman poistumaa tuli myös lajiteltua kaikki omiin laatikoihinsa ja laitettua siististi, 
ilmaantui puhtaille villasukille myös tilaa kuin taikaiskusta.Samalla tulin tarkemmin katsastaneeksi, millaisia lapasia minulla onkaan. Ja onhan niitä sekä itse tehtyjä että äidin tekemiä. 
Jäin miettimään, että olen itse tehnyt itselleni vain tummia, melko yksinkertaisia lapasia. 
Sen sijaan äitini on tehnyt paitsi värikkäitä, myös useita palmikkoneulelapasia ja varsinkin kirjoneulelapasia. 
Ihan piti ottaa kuvat muutamista äidin tekemistä, vaikka käytettyjä ja vähän virttyneitä jo muut paitsi nuo violettivalkoiset ovatkin. 
Nuo mustavalkoiset, perinteiset tähtilapaset on käsittääkseni tehty Novitan mallilla. 
Nuo sydänlapaset, joissa on varressa vaaleanpunaista ovat uusimmat ja istuvat erittäin hyvin minun käsiini ja ovat olleet yhdet tämän talven luottolapasistani. 
Tiedän, että ne on neulottu jonkun valmiin ohjeen mukaan, mutta äiti ei muistanut, mistä lehdestä malli oli.


Ja löytyihän lapaslaatikosta yhdet itselleni tekemät tähti/hiutalelapaset! Kuten näkyy, ne ovat olleet kovassa käytössä ja ovat jo montakymmentä vuotta vanhat. 
Hieman vanuttuneetkin ovat. Olen itse ne suunnitellut ja neulonut  yläasteen 8. tai 9. luokalla ja muistan, että käytin niitä nuorena aika ahkerasti. 
En ole raaskinut niitä pois viskata. Yllättävän hyvin vielä käteen mahtuvat, vain vähän tuntuvat kapaeilta, vaikka takuulla käteni olivat silloin paljon pienemmät. 
Minulla oli silloin myös sinistä ripsiväriäkin välillä ja eritoten sähkönsiniset kaulahuivi, panta ja samettifarkut sekä musta toppatakki. 
Siniset lapaset sopivat siihen mielestäni silloin loistavasti. Oi ihana niitä aikoja 😊

Toivottavasti lapaskelit olisivat tältä talvelta pian historiaa, vaikka realistina tiedän,
että kyllähän tässä vielä luntakin saadaan. Ja toki noiden entistenkin sulaminen kestää.
On sitä sen verran paljon. 
Mutta positiivisia ajatuksia viljellen valoa kohti!


Aurinkoisia maaliskuun alun päiviä sinulle!
20 kommenttia:

 1. Upeita tumppuja. Kannatti tehdä inventaario, jotta nämäkin hienoudet tulivat esitellyiksi.
  Lunta on sen verran paljon, ettei se ihan heti sula. Jospa kimpassa toivominen auttaisi siihenkin asiaan.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Lumen sulamista kyllä odotan jo kuumeisesti, mutta tosiaan kyllä siinä hetki vielä heilahtaa ;) Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Kauniita lapasia ja kivoja neulekuvioita.

  VastaaPoista
 3. Huikean komeeta rasoja. Mulle on vielä käyttämättömät mummani tekemät rasat, enkä malta niitä pitää.
  Kaunista pyhäpäivää Satu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Juurikin niin, että ei ihan kaikkia raaski pitää, kun haluaa säilyttää jotain muistonakin 🤍 Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 4. Niin kauniita lapasia. Tulee mieleen myös se ilo, millä noita on varmasti neulottu.
  Lapaset menee pitemmälle kevääseen kuin hanskat, kun niistä pääsee vähän tuuli läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Olipas kiva, että totesit tuon ilo, jolla näitä varmasti on neulottu. Näin ajattelen itsekin, että näihin on neulottu monta iloista ja lämpöistä ajatusta mukaan 🤍

   Poista
 5. Olette äidin kanssa oikeita lapastaitureita. Varsinkin ajattelen noita sinisiä; olet jo kouluikäisenä osannut neuloa kirjoneuletta. Ei taida kovinkaan moni osata. Kirjoneule sopii erityisesti lapasiin. Sormet pysyvät lämpimämpinä kuin yksinkertaisen neuleen lapasissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Tuolloin nuorena minulla oli hetken aikaa neulomisvillitys. Silloin syntyi lapaset ja useampi villapaita. Sitten neulomnen jäi ja tilalle tuli ompelu ja myöhemmin virkkaus. Nyt on tosiaan neulominen löytynyt sitten uudestaan :)

   Poista
 6. Onpas sinulla kauniita lapasia! Oikeita aarteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Aarteita nämä äidin tekemät tosiaan ovatkin 🤍

   Poista
 7. Taidokkaita, perinteikkäitä kuvioita on lapasissasi. Olen joskus tehnyt yhdet lapaset, ei edistynyt kovinkaan nopeasti, koitin tahdä jotain kuvioita ja homma lähti ihan lapasista... :) Lopputulos surkea ja epätasainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🤍 Homma lähtee helposti lapasesta ;) Ja pikkuhiljaa harjoitellen se alkaa sitten sujua, yleensä :) Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 8. Onpas kauniita ja lämpöisiä lapasia.
  Huippu hienolla kuvioinnilla,kyllä
  kädet pysyvät lämpöisinä.
  Mukavaa viikkoa sinulle❤

  VastaaPoista

Viestit lämmittävät aina mieltä, joten kerrothan käynnistäsi kommentilla.