sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Alpakkakämmekkäät ja ohje niihin

 


Hei taas. Heinäkuu alkaa olla lopuillaan ja ainakin minulla on käsitöissä katse kääntynyt syksyyn ja talveen. Kuluneiden muutaman viikon aikana olen urakoinut puikkojen kanssa ja puikoilta onkin pudonnut jopa omasta mielestäni melko "kunnioitettava" määrä villaisia asusteita; kämmekkäitä ja pipoja pääasiassa, mutta myös parit sukat ja yksi panta. Luvassa siis loppukesän ja alkusyksyn mittaan kuvia niistäkin.

Tuossa edellisessä postauksessa kyselin, kiinnostaisiko teitä saada yksinkertaisten ja nopeatekoisten kämmekkäiden ohje. Ja koska sain muutaman myöntävän vastauksen, laitan ohjeen tähän heti seuraavaan postaukseen, jotta se ei unohdu 😊 En sotke tähän postaukseen nyt noita muita neulomiani kämmekkäitä, vaan laitan niiden kuvia sitten erikseen. 

Lankana olen tykännyt käyttää pehmeää Drops Sky:tä, jossa on tuoteselostuksen mukaan 74 % babyalpakkaa, 8 % merinovillaa ja 18 % polyamidia. Lanka huopuu konepesussa ja lämpimässä pestessä, joten vaatii hellävaraisen käsinpesun. Olen oppinut tämän ns. kantapään kautta, kun epähuomiossa laitoin yhden kaulurin villapesuohjelmaan pesukoneeseen villasukkien ja lapasten kanssa. Tuli pieni ja huopui pahasti 😊 Toki lankana voi käyttää mitä tahansa (huomioi se puikkojen koossa ja silmukoiden määrässä), mutta itse tykkään tästä Sky:stä, koska se on pehmeää ja ei kutita ainakaan minua. Lisäksi olen kuullut, että mm. nivelreumaa sairastavat pitävät alpakan lämpöominaisuuksista.

Seuraavassa siis itse kirjoittamani ohje yksinkertaisiin kämmekkäisiin. 

Toivottavasti siitä on sinulle hyötyä. Kuulisin mielelläni kommentteja ja vaikka näkisin kuvia, millaisia versioita olette tehneet 😊

Jos käytät Instagramia, olisi kiva, jos linkittäisit @willastatehty

 Ja toki, jos huomaat ohjeessa epäjohdonmukaisuuksia tms. ota yhteyttä, niin pyrin auttamaan 💙 
Kämmekkäiden ohje:

Koko: Noin naisten M

Lanka: Drops Sky

Puikot: 4,00 mm

Mallineule: 4 kerroksen helmineule:

1-2 krs: 1 oikein, 1 nurin

3-4 krs: 1 nurin, 1 oikein


Luo 36 s ja jaa se neljälle puikolle (9-9-9-9). Kierroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo kämmenselän puikoilla (III ja IV) neljän kerroksen helmineuletta koko ajan.

Neulo kämmenpuolen puikoilla (I ja II) 1 o 1 n -joustinta 8 krs ja sen jälkeen oikeaa n. 8 cm verran tai kunnes varsi on sopivan pituinen.


Aloita kiilapeukalon lisäykset.

Oikea kämmekäs:

Neulo I puikon alusta 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle kiertäen ja neulo se oikein, neulo 2 s oikein ja lisää vielä 1 s. Neulo puikon loput silmukat oikein. Neulo 2 krs normaalisti. Tee seuraava lisäys kolmannella kierroksella edellisestä lisäyksestä. Tee lisäykset yhteensä 6 kertaa joka 3. krs (peukalossa on nyt lisäykset mukaan luettuna 14 s) ja neulo vielä 2 krs. normaalisti. Ota peukalolisäyksen kohdalta 14 s apulangalle odottamaan ja luo I puikolle 2 s peukalon kohdalle. Jatka normaalisti 36 silmukalla neulomista.


Vasen kämmekäs:

Neulo II puikon silmukoita, kunnes puikolla on jäljellä 4 s. Nosta viidennen ja neljännen silmukan välinen lanka puikolle kiertäen ja neulo se oikein, neulo 2 s oikein ja lisää vielä 1 s. Neulo 2 s oikein. Tee lisäykset joka 3. krs. Neulo kuten edellä.


Jatka neulomista normaalisti noin 4,5 cm eli noin 19 krs (tai kunnes kämmenosa on lähes sopivan pituinen), aloita sitten 1 o 1 n -joustin ja neulo sitä 6 krs. Päättele silmukat viimeisellä kierroksella melko löyhästi. Vaihtoehtoisesti voit neuloa joustinta vain I ja II puikoilla ja jatkaa III ja IV puikoilla helmineuletta loppuun asti. (Itse olen käyttänyt molempia versioita.)


Peukalo:

Jaa apulangalla odottavat 14 s puikoille. Poimi lisäksi peukaloreiän yläreunasta 4 s (=peukalossa nyt 18 s). Neulo 1 krs oikein, yläreunan nostetut silmukat kiertäen, jotta kohtaan ei tule reikää. Kavenna toisen kierroksen aikana peukalon molemmissa reunoissa 1 s niin, että molemmilta puolilta vähenee 1 nostettu silmukka. (Kavennukset voi jättää tekemättä, jos haluaa löysemmän peukalon.) Peukalossa on nyt 16 s. Neulo vielä 4 krs. Neulo sitten 1 o 1 n -joustinta 5 krs. Päättele silmukat viimeisen kierroksen aikana suhteellisen löyhästi.


Päättele kaikki langanpäät nurjalle huolellisesti.

Voit halutessasi hyöryttää kämmekkäät kevyesti kostean harson läpi.


Vinkki: Jos haluat kämmekkäistä isommat, voit neuloa ne esim. 38 tai 40 silmukalla. Jos haluat vain varren leveämmäksi, voit neuloa sen esim. 38 tai 40 silmukalla ja kaventaa tarvittaessa silmukat molemmissa sivuissa ennen peukalokiilan aloitusta. Myös paksummilla puikoilla saa kookkaamman lopputuloksen.  


Mukavaa elokuuta!
t. Satu

💙
18 kommenttia:

 1. Kiitos tästä. Otin ohjeen talteen seuraavaa kämmekäsprojektia varten. Mukavaa alkavaa elokuuta sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tallensin sen myöhempää käyttöä varten. Puikot ja langat ovat toistaiseksi kesälomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa 💙 Toivottavasti ohje on hyödyllinen sitten aikanaan :)

   Poista
 3. Kiitos kauniin kämmekkään ohjeesta! 💖

  VastaaPoista
 4. Voi miten kauniit.
  Minulla on alpakkatakki, ihmeellisen lämmin 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 💙 Alpakka lämmittää kyllä hyvin.

   Poista
 5. Nämä ovat kyllä todella kauniit kämmekkäät! Täytyypä kokeilla ohjetta, kiitos siitä🩷t. Irkku

  VastaaPoista
 6. Tosi kauniit kämmekkäät ja vielä ohjekin niihin. Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 7. Mitenkäs minulla on jäänyt kommentoimatta tämä postaus?
  Tyylikkäät kämmekkäät ja silmiä hivelevän kauniit kuvat, kuten aina.
  Tunnelmallista elokuun jatkoa! Onneksi myrskystä selvittiin pelättyä vähemmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kommentistasi 🤍 Niin ihanaa kuin kommentteja on saadakin, eihän niiden kirjoittamiseen aina riitä aikaakaan, joten täysin ymmärrettävää :) Ihanaa elokuun jatkoa sinulle!

   Poista
 8. Voi miten kauniit ja kauniin väriset kämmekkäät. Kiitos ohjeesta. Tulen varmasti käyttämään sitä. Näyttää taas siltä, että bloggeri että minun kommenttini tulee nimettömänä ... toivottavasti olen väärässä. t. Ninnu/kuvittelunilo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle 💙Toivottavasti ohjeesta on sinulle iloa! Kaunista sunnuntaita ☀️

   Poista

Viestit lämmittävät aina mieltä, joten kerrothan käynnistäsi kommentilla.