torstai 25. toukokuuta 2023

Toukokuun lopun kuulumisia

 


No niin. Tässä sitä ollaan blogin kimpussa, kun on vapaapäivä ja tarkoitus oli pestä ikkunoita sekä lyhentää yhdet verhot ja saada toiset ommeltua 😊Mutta ennen tuota pakkopullahommaa hetki itselle tällä saralla ja samalla muutamia toukokuun kuulumisia, ihan perussellaisia, tänne.



Ensimmäisiä toukokuussa kuvaamiani asioita olivat äitienpäiväkakku ja -ruusu sekä tyttäreltä saamani kukkakimppu. Poikakin oli pari vuorokautta kotona pitkästä aikaa, joten oli kiva viettää aikaa yhdessä pihahommien lomassa. Äitienpäivänä pidettiin sentään kaivamis- ja rakentamistaukoa ja herkuteltiin tyttären leipomalla vadelmaisella suklaajuustokakulla.



Keväällä iski taas hirveä kukkien hankkimis- ja istutusten muokkausinto. Niinpä pari uutta istutusaluetta on perustettu ja niihin on päässyt tuijia ja perennapenkistä harvennettuja perennoja. Toissa talvena menehtyneiden pitkäaikaisten vaaleanpunaisten ryhmäruusujen tilalle siirsin pallohortensian, koska siinä sillä on nyt paremmin tilaa kasvaa. Yhtenä siirtoa puoltavana syynä oli istutuksen keskellä oleva pylväsvalaisin, joka valaisee sitä kivasti syysiltoina.



Mutta, vaikka en vaivojani tykkää valittaa, on kyllä nyt pakko sanoa, että aamulla tietää olevansa elossa, kun joka paikkaan koskee 😂 Lonkankuluma ei ole tykännyt istutusalueiden kanttauksesta, täysien kottikärryjen työntämisestä, kaivamisesta, multapussien raahaamisesta yms. kivasta, ei sitten yhtään. Kummallista. Samoin saman jalan kantapään luupiikki on ärtynyt ja kävelen siis nykyisellään kuin ankka. Ja, kun vaivojen valittamisessa pääsin vauhtiin, täytyy todeta, että tulipahan peukalot ja ranteetkin lapiointi- sekä leikkaushommista niin kipeiksi, että Mobilatin ja Voltarenin avulla sain pahimpaan hätään neulottua. Kun alkoi siis tulla vieroitusoireita siitäkin ja tuossa olohuoneen pöydän kulmalla monta viikkoa ollut sukkaneule alkoi ahdistaa jo muitakin meillä kuin minua 😂😉

 


Mutta siis, nyt alkaa olla jo melkein valmista. Kesäkukatkin ovat jo paikoillaan ja suoraan maahan kylvettyjä siemeniä olen muistanut kastella säännöllisesti. Onneksi tänä aamuna on satanut, että tulee sitä yleisempääkin kosteutta maahan. Meillä alkoikin jo nurmikko kuivua pihan kuivimmassa kohdassa! Yleensä vasta kesän helteet sen ruskistavat, mutta taitaa olla jo niin huonokuntoinen, että ei jaksa edes kasvuun lähteä ennen kuin kuivuu. Lannoittanut olen ja multaakin on useana vuonna pintaan lisätty. Mutta siinä on paksu hiekkapatja alla eli vesi sujahtaa hetkessä siitä läpi ja kun aurinko paistaa, se paistaa tosiaan koko päivän tuohon kohtaan. Olen miettinyt tuohon jotain laatoitusalueen tekemistä, sillä en usko, että tuossa saa nurmikkoa menestymään. Pitäisi tehdä iso maa-aineksenvaihto ja siihen ei varmaan ruveta. 



Kevät merkitsee minulle kukkasia ja sitä, että saan istua pihakeinussa neulomassa. Nyt olen parina iltana päässyt tuon parhaan harrastukseni pariin joksikin aikaa. Samalla olen kuunnellut harakoiden säksätystä. Ne kun päättivät tehdä pesän läheiseen tuijaryhmään. Mietin vain, millaisen riesan niistä saamme vielä kesän mittaan.  Eilen illalla kukkui käki ja jos onnen- tai elinvuosia kukuntojen määrästä laskisi, olisi niitä vuosia tiedossa vielä useita kymmeniä, jos ei sata tai ylikin. Kukkui se nimittäin niin pitkään. 



Viime talvi meni aika kovassa työpaineessa ja stressi töiden suhteen ei osoita ainakaan laantumisen merkkejä. Jälleen tulee mietittyä, mitähän tässä pitemmällä tähtäimellä tekisi. Ehkä tietynlaisen väsähtämisen piikkiin voisin laittaa myös sen, että valokuvien ottaminen ei ole oikein kiinnostanut. Toisaalta tekisi mieli saada sellainen hieno kamera, jossa olisi vaikka mitä ominaisuuksia. Nyt otan kuvia pääasiassa ihan hyvällä perusdigikameralla, jossa on jotain säätöjä enkä osaa sitäkään kunnolla käyttää, mutta sen valovoima ei oikein riitä. Toki myös kännykällä tulee kuvattua entistä enemmän, koska siinä valovoima taas riittää, mutta lähikuvissa resoluutio ei oikein. 

Nyt kuitenkin parina toukokuun päivänä illan suussa innostuin kuvaamaan siinä vaiheessa kukassa olevia ja ajattelin laittaa kuvia tänne. Olkaapa hyvät;  toukokuussa useammasta kulmasta kuvattuna kattaus kotipihan peruskukkia🌷valkovuokko, lemmikki, esikko, kevätkaihonkukka, kesäpikkusydän, pikkutalvio, tulppaani, arovuokko, kultatyräkki, japanin akilleija, isotuomipihlaja ja valmiiksi nupulla olevana ostettu uusi kärhö, joka avasi jo kukkansa.


Valkovuokko
Lemmikki

Kevätkaihonkukka
Kesäpikkusydän
Pikkutalvio


Japanin akilleija

Isotuomipihlaja

Viiruhelpikin on innostunut leviämään. Sain tätä pienen tuppaan kauan sitten anopilta ja kasvatin sitä monta vuotta maahan kaivetussa, pohjattomassa ruukussa, jotta se ei leviäisi. Sitten se alkoi kitua ja sen pelastaakseni jaoin paakun pariin osaan, joista toinen nyt kasvaa tässä perennapenkin reunassa ja on nyt alkanut vallata tilaa kesäpikkusydämiltä ja pioneilta. Se pelihän ei vetele, niin kaunis kuin se onkin, joten heinään tulee kohdistumaan isompia kurinpitotoimenpiteitä lähiaikoina.



Ja pääsivätpä kuvaan mukaan myös kirjovaahteran tuoreet lehdetkin, jotka näyttävät ihanan raikkailta sinistä kevättaivasta ja pilvenhahtuvia vasten.


Kirjovaahtera

Onhan tässä nyt melkoinen kuvapläjäys kerralla, mutta kun tuossa aiemmin luin pitkästä aikaa blogini esittelytekstin, joka on siis ihan alkuperäinen vuosien takaa, niin siinä lukee, että SatunTuulia on valokuvapainotteinen blogi 😊 Sille uskollisena siis lisäsin netin bittivirtaa kuvillani. Sitten kesän jälkeen niiden katsomisesta saa voimia ja ajatukset palaavat aurinkoisiin alkukesän päiviin ja raskaisiin pihahommiin ja huokaisen taas autuaana nojatuolissa neulepuikot kädessäni 💚





Ja sitten vielä lähikuva muutamasta kesäkukasta eli verbena, valkoinen jalopelargoni ja ruusubegonia  (nimien tarkennuksista ei ole tietoa).





Miltä sinun toukokuusi loppu näyttää? Entä oletko hankkinut kesäkukkia tai kasvattanut niitä pihalle tai parvekkeelle?




Mukavia toukokuun lopun päiviä ja aurinkoista pian alkavaa kesäkuuta sinulle!

t. Satu









16 kommenttia:

  1. Paljon ihanasti onnistuneita kukkakuvia 👌 Tuo kasvien siirtely on kumma oire, kun se ilmestyy aina keväällä. Se on varmaan talven aikana
    jotain patoutunutta tarvetta puutarhahommiin🤭 Aina taas ei huvita hommat ja sitten levätään, eikös niin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos 💚💚💚 Välillä on tosiaan hyvä ottaa rauhallisemmin ja levätä - kunhan vaan malttaisi :)

      Poista
  2. Olipas olipas ihania kuvia kasveista ja kukista! Minä taasen en ole oikein vielä päässyt vauhtiin tuolla ulkona ollenkaan. Parit pensaat meni vaihtoon, kun levisivät niin juuripistokkaina ja vaihdatutin laikkukirjokanukat niiden paikalle. Kiva nähdä miten lähtevät kasvamaan siinä. Toisessa paikassa piti poistaa syyshortensiat, kun muurahaiset olivat tehneet kunnon pesän niiden juuristoon, joten ei kun menemään. Nyt mietitään mitä siihen laitetaan, kunhan muurahaiset ovat kunnolla poistuneet.
    Pieni ryytimaani vaatisi perkausta, mutta pikkuhiljaa pikkuhiljaa ja ajan kanssa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos 💚💚💚Meillä oli reilut kymmenen vuotta sitten edellisen kodin pihassa kirjolaikkukanukkaa, joka kasvoi siellä hienosti. Ei oile tullut hankittua sitä tänne, vaikka tykkään siitä kovasti.
      Mutta pikkuhiljaa tässä näitä hommia tulee tehtyä. Tänäänkin meni iltapäivä aika tehokkaasti pihahommissa :)

      Poista
  3. Lumouduin upeisiin kukkakuviisi. Voi ihanuus miten upeaa kukkaloistoa, niin kesän parhautta.
    Todentotta voin juurikin sanoa samaa, jos kolottaa vaikka mistä niin elossa olen heh!
    Ilmat ovat suosineet puutarha hommia, on paistanut ja satanut.
    Pitkän talven jälkeen olen niin odottanut tätä vihreyden valtakuntaa. Olen ollut kirjaimellisesti
    ihan pihalla.
    Aurinkoista loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos 💚💚💚Näin keväällä kukkien kuvaaminen vie minut mennessään ihan totaalisesti.
      Ja kolotukset tosiaan vaan jatkuvat, kun tulee tehtyä pihahommia aika tuntitolkulla kerrallaan, kun vauhtiin pääsee :) Mutta sitten on alettava huilata, että seuraavana aamuna pääsee sängystä ylös :) Aurinkoista viikonlopun jatkoa !

      Poista
  4. Ihana ja runsas kuvasato!

    Olen huono kesäkukkien kanssa. Yksi orvokkiamppeli on tuolla ihan värin vuoksi. Patiolle hankin edellisten vuosien ruukkuihin tuijat kesävihreiksi. Syksyllä ne löytävät paikkansa jostain päin isoa pihaa. Näillä mennään 👍.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 💚 Innostun aina näin keväällä kuvaamaan kukkia :) Orvokit ovat aivan ihania 💚

      Poista
  5. 💚💚 Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle 💚💚

    VastaaPoista
  6. Minä olen täällä aina ihaillut ottamiasi kuvia ja nyt hämmästyin, kun kirjoitit, että et osaa oikean kamerasi kaikkia toimintoja käyttääkään. En ole asiantuntija, mutta minusta sinun kuvasi ovat hienoja. Teillä on kauniita kukkia pihassanne. Kyllä niitä kannattaakin kuvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🤍 Tuosta kamerasta, että kyllä noita ns. peruskuvia ja -säätöjä toki osaan käyttää, mutta en kuitenkaan niitä, millä saisi vähän huonomissakin valaistusolosuhteissa kuvat onnistumaan. Mutta onneksi näin keväällä ja kesällä valoa riittää, joten kamerakin laulaa :)

      Poista
  7. Ihan hengästyttää tämä kauneuden määrä. Ihanat kuvat olet ottanut - olet varsinainen taituri.
    Nuo lemmikit aivan sulivat sydämeeni.
    Minä vasta hankin ensimmäiset pihakukkani. Hortensia piti hakea yöksi sisälle, koska lämpötila kävi nollassa.
    Kyllä tämä kevät on paras vuodenaika ja ehdottamasti kaunein. Ihanaa nähdä tämä kasvuun ihme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat ovat kyllä aivan ihania ja niitä on tosi kiva kuvata 🤍 Niitä on sitten mukava katsella kylmänä ja pimeänä vuodenaikana 🤍 Kaunista kesää sinulle ☀️🌷

      Poista
  8. No ei kyllä näy väshtämisen merkkejä kuvissa - kuvakulmat, värit... täydellistä!!
    Tuntuu, että yhä useammalla työ kuormittaa entistä enemmän ja samaa näkynää edessä... ei hyvä!!
    Silti iloitsen päivä-päivältä lähenevästä lomasta - muista arjen tekemisistä sisältöä hakien....
    Kaikkea hyvää kesääsi ja sitä seuraavaan aikaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvien kautta voi haluatessaan nähdä maailman hieman eri vinkkelistä, miltä se muuten arjessa näyttäytyy. Tämä nykyinen työelämä ja sen välillä kohtuuttomat vaatimukset vetävät kyllä ihmiset tiukoille ja laittavat pakostakin miettimään vaihtoehtoja. Usein niitä vaihtoehtoja ei välttämättä kovin helposti ole löydettävissä tai toteutettavissa, mutta hyvä, jos niitä tulee kuitenkin mietittuä.
      Kaikkea hyvää myös sinun kesääsi -🌷🌷🌷

      Poista

Viestit lämmittävät aina mieltä, joten kerrothan käynnistäsi kommentilla.